Makaron na zielono

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

z cukinią, bazylią, parmezanem i dużą porcją witamin

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukinia młoda zielona: 3 sztuki
    - oliwa: 2 łyżki
    - bazylia świeża: 1 pęczek
    - śmietana 18%: 100 gramów
    - mleko: 200 mililitrów
    - bulion warzywny: 200 mililitrów
    - masło: 3 łyżki
    - mąka: 3 łyżki
    - tarty parmezan: 100 gramów
    - makaron tagliatelle ( u mnie szpinakowy): 0.5 opakowania
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

    Cukinię myjemy i kroimy na nieduże kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cukinię z odrobiną soli i pieprzu.

    Śmietanę mieszamy z mlekiem i bulionem warzywnym.

    Przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy przez chwilę. Nie zdejmując zasmażki z ognia i nie przestając mieszać dodajemy stopniowo mleko ze śmietaną i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.

    Bazylię myjemy i obrywamy listki. Kroimy je i dodajemy do sosu. Jeśli chcemy, możemy sos w tej chwili zmiksować. Gotujemy jeszcze przez chwilę przyprawiając do smaku.

    Dodajemy cukinię i makaron i mieszamy.

    Podajemy danie posypane parmezanem i udekorowane bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować