Makaron na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Cukinię myjemy i kroimy na nieduże kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cukinię z odrobiną soli i pieprzu.
Śmietanę mieszamy z mlekiem i bulionem warzywnym.
Przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy przez chwilę. Nie zdejmując zasmażki z ognia i nie przestając mieszać dodajemy stopniowo mleko ze śmietaną i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.
Bazylię myjemy i obrywamy listki. Kroimy je i dodajemy do sosu. Jeśli chcemy, możemy sos w tej chwili zmiksować. Gotujemy jeszcze przez chwilę przyprawiając do smaku.
Dodajemy cukinię i makaron i mieszamy.
Podajemy danie posypane parmezanem i udekorowane bazylią.
Komentarze