Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i cannellini

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Viva la pasta!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (fusilli rigati (w kształcie sprężynek)): 300 gramów
    - pomidory pelati (z puszki): 400 gramów
    - szynka lub łopatka wieprzowa bez kości: 150 gramów
    - fasola cannellini (z puszki): 200 gramów
    - fasola czerwona (z puszki): 100 gramów
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - czosnek w ząbkach: 3 ząbki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - oliwa z oliwek, dobra: 2 łyżki
    - oregano (suszone): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Szynki

Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i cannellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i cannellini 1. Na patelni z 2 łyżkami oliwy, posiekanym czosnkiem i cebulą, podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę wieprzową tak długo aby była miękka - nie trwa to dłużej niż do 15 minut.
  • Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i cannellini 2. Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Odsączamy. Gdy mięso już miękkie, wlewamy na patelnię całą puszkę pomidorów pelati w całości, lekko je rozdrabniając łyżką bądź widelcem. Czekam kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy fasolę, natkę posiekaną pietruszki, oregano i sól oraz pieprz.
  • Makaron fusilli rigati z szynką wieprzową i cannellini 3. Makaron wrzucamy do sosu i lekko mieszamy. Podajemy w ciepłych talerzach lub miseczkach.
    Buon appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Makaron Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować