Makaron ditalini rigati zapiekany z groszkiem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i smaczna zapiekanka makaronowa

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron ditalini rigati: 230 gramów
    - oliwa: 2 łyżki
    - pokrojony w kostkę wędzony boczek: 125 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - śmietana 18%: 380 mililitrów
    - gruboziarnistej musztardy: 1 łyżka
    - zielony groszek: 240 gramów
    - posiekana cebulka dymka: 2 sztuki
    - tarta świeża bułka: 5 łyżek
    - tarty żółty ser: 5 łyżek

Makaron ditalini rigati zapiekany z groszkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
    Na patelni rozgrzać oliwę, podać boczek i podsmażać przez 3 minuty. Następnie dodać czosnek. Po kolejnej minucie dodać śmietanę i musztardę. Cały czas mieszając gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać groszek, cebulkę i makaron. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypać tartą bułką wymieszaną z serem.
    Makaron zapiekać przez około 30 minut aż ser się rozpuści a wierzch stanie się złotobrązowy.

Komentarze

Podobne przepisy