Makaron deserowy brûlée

0 (0 ocen)

  • 20 min

Brûlée - nieco inaczej, równie smakowicie i może nieco mniej kalorycznie

  • 20 min

Składniki:

  • Podstawowe na 3 desery:
    - 120 g makaronu muszelki
    - 1 żółtko
    -1 jajko (jajka należy wcześniej sparzyć)
    - 4 łyżki serka waniliowego - gęstego lub mascarpone
    Podstawowy dodatkowy:
    - 100 g mlecznej czekolady
    Robocze:
    - 0,5 łyżki mąki pszennej
    - pół łyżki masła
    - 3 łyżki cukru waniliowego
    - skórka otarta z połowy cytryny'
    - 1,5 łyżeczki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z makaronem

Makaron deserowy brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • brûlée 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu 5-7 minut.
    Makaron wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Nad tą samą wodą po makaronie ustawiamy miskę z pokruszoną czekoladą. Całość roztapiamy nad kąpielą wodną. Jajko ubijamy na puszystą masę z łyżką cukru waniliowego. Do masy dodajemy 1-2 łyżki serka waniliowego. Serową masę dodajemy do czekolady, mieszamy. Dodajemy ugotowane muszelki Mamma Mia. Dobrze mieszamy, żeby masa czekoladowa pokryła dokładnie każdą muszelkę. W rondelku rozpuszczamy pół łyżki masła z połową łyżki mąki- robimy jasną zasmażkę, ściągamy ją z ognia i porcjami dodajemy 3 łyżki serka waniliowego. Do gładkiej masy wbijamy żółtko. Całość dobrze mieszamy. Dosładzamy cukrem waniliowym, perfumujemy skórką cytrynową. Makaron wykładamy po równo do 3 kokilek. Muszelki zalewamy sosem waniliowo-cytrynowym. Wierzch każdego deseru posypujemy brązowym cukrem, który następnie przypalamy za pomocą palnika. Jeśli nie mamy palnika możemy użyć zapalniczki. Makaron deserowy brûlée gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować