Makaron deserowy brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu 5-7 minut.
Makaron wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Nad tą samą wodą po makaronie ustawiamy miskę z pokruszoną czekoladą. Całość roztapiamy nad kąpielą wodną. Jajko ubijamy na puszystą masę z łyżką cukru waniliowego. Do masy dodajemy 1-2 łyżki serka waniliowego. Serową masę dodajemy do czekolady, mieszamy. Dodajemy ugotowane muszelki Mamma Mia. Dobrze mieszamy, żeby masa czekoladowa pokryła dokładnie każdą muszelkę. W rondelku rozpuszczamy pół łyżki masła z połową łyżki mąki- robimy jasną zasmażkę, ściągamy ją z ognia i porcjami dodajemy 3 łyżki serka waniliowego. Do gładkiej masy wbijamy żółtko. Całość dobrze mieszamy. Dosładzamy cukrem waniliowym, perfumujemy skórką cytrynową. Makaron wykładamy po równo do 3 kokilek. Muszelki zalewamy sosem waniliowo-cytrynowym. Wierzch każdego deseru posypujemy brązowym cukrem, który następnie przypalamy za pomocą palnika. Jeśli nie mamy palnika możemy użyć zapalniczki. Makaron deserowy brûlée gotowy!
Komentarze