Makaron carbonara

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jest to danie nie tylko szybkie, ale również bardzo smaczne.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:
    - 6 garści dowolnego makaronu
    - 40 dag kiełbasy lub wędzonego boczku
    - 2 jajka
    - 3 czubate łyżki śmietany 18%
    - 4-6 ząbków czosnku
    - 100 g startego żółtego sera
    - sól i pieprz do smaku
    - olej do smażenia

Makaron carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania składników na sos.
    Jajka mieszamy ze śmietaną i żółtym serem. Solimy i pieprzymy.
  • 2. Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni (jeśli boczek jest bardzo tłusty, nie dajemy oleju). Gdy już się zrumieni, wyłączamy gaz i wrzucamy przeciśnięty bądź drobno posiekany czosnek.
  • 3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 4. Odcedzony gorący makaron wrzucamy z powrotem do garnka, dorzucamy kiełbasę i jajka ze śmietaną i serem. Trzymamy to na gazie, chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy