Makaron a'la Carbonara

4.5 (173 ocen)

  • 15 min

Prosty i szybki przepis przywieziony z podróży do Włoch.

  • 15 min

Składniki:

  • 300 g śmietany 30%
    80 g tartego sera typu parmezan
    2 żółtka
    400 g makaronu (najlepiej tagliatelle)
    400 g parzonego boczku
    pieprz świeżo mielony
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron a'la carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni przez około 10 minut, aż zrobi się chrupiący.
  • 2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • 3. W międzyczasie przygotować sos. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ser i roztrzepane żółtka. Dobrze wymieszać i doprawić solą i sporą ilością grubo zmielonego pieprzu.
  • 4. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do smażącego się boczku. Wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty.
  • 5. Całość zalać sosem śmietanowym i dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż sos zacznie gęstnieć i oblepiać makaron.
  • 6. Gotowe danie posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Danie można również przygotowywać z makaronem typu spaghetti lub penne. Pod koniec smażenia trzeba uważać, żeby sos się nie zważył.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować