Makagigi

4.49 (186 ocen)

  • 60 min

Pierwszy opublikowany przepis na tą potrawę pochodzi z 1885 roku. Makowa przekąska, czasem z dodatkiem pokruszonych drobniutko bakalii, u mnie w "czystej" postaci. Przepis pochodzi z mojej niedawno odnalezionej 50 letniej książki kucharskiej.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki maku
    0,5 szklanki miodu
    60 gramów cukru
    ewentualnie zmielone bakalie, takie jak migdały lub orzechy
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makagigi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak przepłukać, sparzyć sporą ilością wrzątku (około 2 litrów), dobrze odsączyć.


    Miód wlać do rondla, następnie wsypać do niego cukier, gotować ciągle mieszając (na maleńkim ogniu) przez około 4 minuty. Potem do miodu z cukrem wsypać mak i smażyć wszystko przez około 8 minut. Zdjąć z gazu.

    Tortownicę o średnicy 22 - 24 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm, wysmarować dobrze tłuszczem (użyłam oleju), na dno wylać gorącą masę i rozprowadzić ją równomiernie łyżką, wygładzić powierzchnię.
    Odstawić w chłodne miejsce do stężenia (dałam na balkon).
    Kiedy masa całkiem stężeje, nożem lub ostro zakończoną szpatułką podważyć taflę i przełożyć ją na stolnicę lub dużą deskę do krojenia. Pokroić ostrym nożem na kawałki.

Porady

Do masz możemy dodać zmielone migdały i orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować