Ciasto kruche
• 20 dag mąki
• 10 dag margaryny
• 8 dag cukru pudru
• 2 żółtka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1-2 łyżki śmietany
Mak
• 30 dag maku
• 1 szklanka cukru
• 1 żółtko
• 5 dag siekanych orzechów
• 5 dag masła
• Olejek migdałowy
• 5 białek
Ser
• 1 kg sera
• 12 dag tłuszczu
• 30 dag cukru pudru
• 6 jaj
• Cukier waniliowy
• Sok z cytryny
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak – ser – jabłka – orzechy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć przygotowaną wcześniej blaszkę o wymiarach 25x36.
2.Mak: Mak sparzyć i zemleć dwa razy. Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać mak, pokrojone orzechy, olejek migdałowy i ubita pianę z białek. Wyłożyć równo na cieście kruchym.
3.Ser: Ser zemleć 2 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Dodać pozostałe składniki i ucierać dalej. Dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Delikatnie nałożyć ser na mak.
Całość piec w temperaturze 160-180°C przez 75-80 min.
4.Jabłka: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć z cukrem. Dodać galaretkę w proszku i zamieszać. Odstawić do przestygnięcia (nie może jednak stężeć zupełnie).
5.Ciasto orzechowe: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, orzechy i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę 25x36 i piec w temperaturze 180°C przez 30-35min.
Komentarze