Majowy krupnik

0 (0 ocen)

Zupa jest zdrowa,a jednocześnie pyszna.

Składniki:

  • 20 dag kaszy jęczmiennej
    30 dag piersi kurczaka
    6 szklanek wody
    4 dymki
    przyprawa warzywna
    garść szczawiu
    30 dag ziemniaków
    2 łyżki oliwy
    1/2 szklanki śmietany
    porcja włoszczyzny
    sól
    pieprz

Majowy krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej i odsączyć. Pierś kurczaka zalać czterema szklankami
    wody i ugotować. Pierś wyjąć i pokroić w kostkę.
    Cebulę i włoszczyznę poszatkować i zeszklić na tłuszczu.
    Zalać wywarem z piersi i zagotować.
    Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać od zupy.
    Gotować do miękkości. Szczaw oczyścić , posiekać i dodać do zupy
    razem z kaszą. Zagotować i doprawić do smaku.
    Śmietanę rozprowadzić czterema łyżkami lekko ostudzonej zupy,dodać do reszty i wymieszać.
    Dodać pierś pokrojoną w kostkę.
    Ozdobić plasterkiem cytryny.

Porady

Zamiast piersi można użyć udko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy