majonezak

0 (0 ocen)

  • 10 min

nie ma szans aby doczekało się następnego dnia

  • 10 min

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    4-5 łyżek majonezu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    oleje do ciast
    kakao

Majonezak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • majonezak 1. białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i tortową, majonez, wszystko dokładnie zmiksować. Do 3/4 dodać aromat do ciast np. rumowy, cytrynowy, do reszty kakao (ile kto uważa). formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą i wlać większą cześć a potem mniejszą i lekko wymieszać. piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni

Porady

Można piec bez aromatu i kakao, ja tak piekę bo ładnie wygląda :),foremka może być do babki jak i keksówka (średniej wielkości ), jak środek wypłynie jeszcze chwilę dopiec, sprawdzać patyczkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy