Majonez domowy

4.98 (169 ocen)

Zdrowy, bo domowy i pyszny, bo dostosowany do indywidualnego smaku i robi się błyskawicznie.

Składniki:

  • 1 żółtko z dużego jajka
    1 płaska łyżeczka dowolnej musztardy ( u mnie ostra rosyjska )
    ok. 250 - 350 ml. dobrego oleju o neutralnym zapachu
    szczypta soli, białego pieprzu i kilka kropli soku z cytryny na koniec
Wystaw ocenę:

4.98 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Majonez

Majonez domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-03fkd9j 1. W niedużej misce wymieszać żółtko z musztardą, ucierać małym wałkiem dolewając po kilka kropli oleju.
    Jak już masa nabierze konsystencji majonezu można zwiększyć dodawany olej i wlewać teraz cienkim strumieniem aż do jego wyczerpania.
  • image-03nvc5t 2. Pod koniec dodać sok z cytryny, sól, pieprz i ew. jak ktoś lubi troszkę chrzanu lub ząbek przeciśniętego czosnku. .

    Taki majonez jest świetny do każdej sałatki, jak i do jajek w majonezie i ma tą przewagę nad kupnym, że jest zdrowszy i doskonalszy smakowo.

    Polecam zwłaszcza młodym domowym kuchareczkom :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować