majonez

0 (0 ocen)

  • 20 min

domowy, pyszny

  • 20 min

Składniki:

  • * 350 ml oleju z pestek winogron, albo słonecznikowy
    * 2 łyżeczki musztardy
    * 1 żółtko (najlepiej z hodowli naturalnej lub ekologicznej)
    * sok z 1/4 cytryny
    * sól
    * pieprz
    * cukier (do smaku, najlepiej nierafinowany)

Majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed rozbiciem jajko dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. W naczyniu zmiksować żółtko z solą, pieprzem i cukrem. Dodać musztardę i znów zmiksować. Wlać trochę oleju i ubijać, aż masa będzie puszysta. Czynność powtarzać, aż zużyjemy cały olej. Na koniec wlać sok z cytryny i ubić. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Porady

żeby majonez nie zwarzył się podczas miksowania wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy