Majonez

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Wykonanie majonezu nie jest trudne. Polecam wypróbować. Zrobicie raz,potem kolejny i tak już zostanie;)

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 żółtko
    250ml oleju (u mnie rzepakowy)
    1 łyżka octu winnego jabłkowego
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki (płaskie) musztardy (u mnie sarepska)

Majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy żółtko powinno być, ba nawet wskazane aby było w temperaturze pokojowej.
    Do żółtka dodajemy 2 łyżeczki musztardy, łączymy z żółtkiem za pomocą rózgi, następnie dodajemy ocet - ciągle mieszając, cukier oraz sól.
    Dolewamy stopniowo olej.
    Następną porcję oleju dopiero wtedy, gdy poprzednia połączy nam się z żółtkiem.
    Gotowy majonez przekładamy do słoika zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy