Niesamowite ciasto z majonezem! Rozpływa się w ustach, a dodatek truskawek świetnie pasuje do czekoladowego smaku. Jedno z lepszych brownie jakie jadłam (i zrobiłam ;) )
Składniki:
6 jajek
300 g cukru
200 g czekolady 40%
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
40 g kakao
200 g majonezu
10 truskawek
Majonezowe brownie z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą białą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić i wlewać do masy jajecznej cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać wraz z kakao do miski. Zmiksować. Dołożyć 200 g majonezu (najlepszy taki o łagodnym smaku), zmiksować. Masę przełożyć do formy 18x28cm, wyrównać. Odszypułkowane truskawki przekroić na połówki i ułożyć na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut. Ciasto można podawać na ciepło, z kulką lodów waniliowych, dobrze smakuje także na zimno.
Komentarze