Magiczne ciasto czekoladowe.

0 (0 ocen)

Żadnej magii tutaj nie ma ,a potrzeba trochę staranności w przygotowaniu ,zresztą jak zawsze. Magia polega na tym ,że w czasie pieczenia ciasto rozwarstwia się. Na dole tworzy się masa jakby ścięta ,a wierzch jest lekki ,piankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego kakao ,potęguje jego smakową i opt

Składniki:

  • 4 jajka
    15 dag cukru
    1 łyżka gorącej wody
    125 g masła
    70 g mąki
    45 g kakao
    500ml mleka
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    sól

Magiczne ciasto czekoladowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • magiczne ciasto czekoladowe 1. Przygotować 22cm tortownicę wyłożoną folią, chodzi o uszczelnienie. Dno posmarować masłem i posypać kakao.
    Masło roztopić i lekko ostudzić, ma być letnie. Lekko podgrzać mleko, ma być letnie.
    Teraz część właściwa.
    Żółtka utrzeć z cukrem ,wlać gorącą wodę i mix na puszystą masę.
    Dodać masło i miksować.
    Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli i energicznie wymieszać .
    Wlać mleko i miksować.
    Ubić białka z sokiem cytrynowym i dodać do masy ,DELIKATNIE wymieszać.
    Przełożyć do foremki .Piec w temp.150stop.około 30min z nawiewem.
    Ciasto w momencie wyjmowania z pieca powinno delikatnie się "trząść".
    Ciasto kroimy zimne, posypane suto kakao .Odczekać cierpliwie kilka godzin ,a magia lepiej zadziała.
    Magiczne ciasto może być też waniliowe. Wtedy bierzemy 115 g mąki i wanilię.
    Tok przygotowania j.w.
    Życzę udanych czarów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy