Lukrowane Pierniki Korzenne

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne pierniczki korzenne ,tradycyjna świąteczna potrawa

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 50 dekagramów
    - cukier puder: 20 dekagramów
    - miód: 20 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - soda oczyszczoa: 1 łyżeczka
    - margaryna: 12 dekagramów
    - kakao: 1 łyżka
    - białko do lukru: 1 sztuka
    - cukier puder na lukier: 1 szklanka
    - sok z cytryny do smaku: 1 łyżeczka

Lukrowane pierniki korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieśc ciasto.
    Rozwałkować na średnią grubość i wykrawać foremką pierniczki.
    Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni około 15 minut,nie dłużej.
    Lukier królewski
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    sok z cytryny
    Białko ubic mikserem dosypując stopniowo
    cukier puder i sik z cytryny ubujać aż lukier zrobi sie gęsty.
    Zrobić tutkę z papieru do pieczenia i dowolnie dekorowac pierniczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy