Lukrowane pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód rozpuścić z masłem i cukrem, zostawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, następnie przesiać i wymieszać na sucho z mielonymi orzechami i skórką pomarańczową do wymieszanych suchych składników dodać jajko i miód, zagnieść ciasto i schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
2.Schłodzone ciasto rozwałkować na 1 cm grubości i foremką wyciąć kształty ciastek. Piec około 15 min w temp. 180st.
3.Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.
4.Lukier: Białko z jajka ucierać z cukrem pudrem do odpowiedniej konsystencji, cukier dodajemy porcjami i ucieramy do uzyskania gładkiego, białego lukru
5.Gotowy lukier trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku, doskonale nadaje się do barwienia, barwnikami spożywczymi.
Komentarze