Lukrowane pierniczki

4.5 (189 ocen)

  • Łatwy

Pierniczki zawsze kojarzą się nam ze Świętami są pachnące, pyszne i jedne z najbardziej kolorowych ciastek jakie ja znam.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka tortowa: 60 dekagramów
    - masło: 25 dekagramów
    - miód: 25 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - orzechy (mielone orzechy włoskie lub laskowe): 5 dekagramów
    - proszek do pieczenia (małe opakowanie): 1 sztuka
    - przyprawa do piernika: 1 sztuka
    - skórka pomarańczowa: 2 łyżki
    LUKIER::
    - białko (surowe białko z jajka): 1 sztuka
    - cukier puder (około 2 szklanek): 2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Lukrowane pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuścić z masłem i cukrem, zostawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, następnie przesiać i wymieszać na sucho z mielonymi orzechami i skórką pomarańczową do wymieszanych suchych składników dodać jajko i miód, zagnieść ciasto i schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
  • Lukrowane pierniczki 2. Schłodzone ciasto rozwałkować na 1 cm grubości i foremką wyciąć kształty ciastek. Piec około 15 min w temp. 180st.
  • Lukrowane pierniczki 3. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.
  • Lukrowane pierniczki 4. Lukier: Białko z jajka ucierać z cukrem pudrem do odpowiedniej konsystencji, cukier dodajemy porcjami i ucieramy do uzyskania gładkiego, białego lukru
  • Lukrowane pierniczki 5. Gotowy lukier trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku, doskonale nadaje się do barwienia, barwnikami spożywczymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować