Lukrowane muffinki z brzoskwiniami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne muffinki z owocami.

  • 45 min

Składniki:

  • 115g miękkiego masła,
    100g brązowego cukru,
    50g cukru,
    2 jajka,
    120g jogurtu lub kwaśnej śmietany,
    220g mąki,
    łyżeczka sody,
    łyżeczka proszku o pieczenia,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    3 łyżki mleka,
    3 brzoskwinie pokrojone w kostkę (świeże lub z puszki)

    na kruszonkę:
    1/3 szklanki mąki,
    1/4 szklanki brązowego cukru,
    1/4 szklanki cukru,
    1/4 szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę (może być więcej),
    pół łyżeczki cynamonu

    lukier:
    120g cukru pudru,
    ok. 3 łyżek mleka,
    opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Muffinki z owocami

Lukrowane muffinki z brzoskwiniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ubić na puszystą masę, dodać cukry, wymieszać, następnie połączyć z jajkami i jogurtem. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Zawartość obu naczyń połączyć i szybko wymieszać trzepaczką, dodać mleko i delikatnie wmieszać szpatułką owoce. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek (do 2/3 wysokości). Składniki na kruszonkę połączyć palcami i posypać nią muffinki. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Do cukru pudru dodać tyle mleka, aby powstał lukier i polać nim upieczone muffinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować