Lukier królewski

4.41 (165 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Czasami każdej z nas zdarza się że coś w kuchni nie wyjdzie. Sama często miałam problem z konsystencja lukru lub jego zbyt szybkim twardnieniem. Z tym lukrem to niemożliwe. Jest gęsty, nie spływający i idealny do lukrowania ciast i ciasteczek.

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • białko jajka rozm. M
    1,5 szklanki cukru pudru
    kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego
    ewentualnie barwniki w proszku
Wystaw ocenę:

4.41 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Lukier królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej. Przechować przez noc w suchym, szczelnie zakrytym pojemniczku w lodówce. Zabieg ten ma na celu wzmocnienie białka, jednak nie jest konieczny.
    W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 15 minut na najniższych możliwych obrotach miksera. Powolne ubijanie zapobiega powstawaniu pęcherzyków powietrza, które z kolei powodują pękanie lukru. jeśli lukier jest zbyt mdły można dodać jeszcze kilka kropli soku z cytryny/octu winnego. Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim, wyciskać i dekorować wg. uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować