Lubelskie cebularze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Złociste i puchate, z dużą ilością słonej cebuli, szczodrze posypanej makiem... Ten smak i zapach nie mają sobie równych

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 16 sztuk

    500g mąki
    25g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    1 jajo
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    50g masła
    1 łyżka oleju

    Nadzienie:
    4 duże cebule
    3 łyżki maku
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz Bułki

Lubelskie cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie lepiej przygotować dzień lub przynajmniej kilka godzin wcześniej. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę, wrzucić do wrzącej wody na kilkanaście sekund, odcedzić, wymieszać z olejem, solą i makiem, przełożyć do słoika i zamknąć, gdy wystygnie, wstawić do lodówki.
  • 2. Masło roztopić. Mleko podgrzać. Z drożdży, cukru, łyżeczki mąki i pół szklanki mleka przygotować rozczyn. Mąkę przesiać z solą, dodać pozostałe mleko z rozbełtane z jajkiem, wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając masło, tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
  • 3. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz, podzielić na 16 kawałków. Każdy rozwałkować na grubość ok 1cm, ułożyć na blasze w sporych odstępach. Na każdym placku nałożyć cebulowe nadzienie i odstawić do napuszenia.
    Cebularze wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 180stC, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można brzegi posmarować masłem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować