filet z łososia (najlepiej dzikiego) 360 g
opakowanie ciasta francuskiego
3 jajka ugotowane na twardo
oliwa z oliwek
3- 4 łyżki śmietany
jajko do posmarowania
pietruszka
koperek
sól pieprz
sok z cytryny
płatki migdałowe do posypania
Łososiowe trójkąty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piękny kawałek łososia kroimy w trójkąty i marynujemy przez godzinkę(rybkę posypujemy solą pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, możemy użyć ulubionych ziół).
2.Ugotowane jajka obieramy i kroimy drobniutko jak na pastę jajeczną, dodajemy ulubione zioła (ja proponuję koper i pietruszkę) dodajemy śmietanę i mieszamy. Kawałki ryby układamy na cieście francuskim odcinamy kawałek, który umożliwi nam zlepienie. Powstałą pastę wykładamy na filety a następnie dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.
3.Powstałe trójkąty układamy w nacvzyniu żaroodpornym, smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
Komentarze