łososiowe trójkąty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

konkurs kreatywny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • filet z łososia (najlepiej dzikiego) 360 g
    opakowanie ciasta francuskiego
    3 jajka ugotowane na twardo
    oliwa z oliwek
    3- 4 łyżki śmietany
    jajko do posmarowania
    pietruszka
    koperek
    sól pieprz
    sok z cytryny
    płatki migdałowe do posypania

Łososiowe trójkąty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zamarynowane filety 1. Piękny kawałek łososia kroimy w trójkąty i marynujemy przez godzinkę(rybkę posypujemy solą pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, możemy użyć ulubionych ziół).
  • farsz 2. Ugotowane jajka obieramy i kroimy drobniutko jak na pastę jajeczną, dodajemy ulubione zioła (ja proponuję koper i pietruszkę) dodajemy śmietanę i mieszamy. Kawałki ryby układamy na cieście francuskim odcinamy kawałek, który umożliwi nam zlepienie. Powstałą pastę wykładamy na filety a następnie dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.
  • finał dania 3. Powstałe trójkąty układamy w nacvzyniu żaroodpornym, smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach

Komentarze

Podobne przepisy