Łososiowe sakiewki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Japończycy uważają, że łososia powinno się jadać tylko na surowo, ale ja nigdy jeszcze nie odważyłam się spróbować. Tę wspaniałą przystawkę robię zawsze z wędzonego.

Składniki:

  • ● 4 plastry wędzonego łososia
    ● średni ogórek
    ● 20 dag serka homogenizowanego
    ● szczypta estragonu
    ● szczypta tymianku
    ● pieprz
    ● sól
    ● kilka piórek szczypiorku
    ● cytryna

Łososiowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: ogórka
    myjemy, obieramy i ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
    Osączamy i lekko odciskamy z soku. Oprószamy solą.
    Mieszamy z serkiem homogenizowanym
    i doprawiamy do
    smaku estragonem, tymiankiem
    i pieprzem. Miksujemy na
    jednolitą masę.
  • Łososiowe sakiewki 2. Wykładamy plastry łososia.
    Łyżką nabieramy kopiaste porcje
    masy serowej i układamy
    pośrodku plastrów. Brzegi unosimy,
    a do środka dokładamy
    jeszcze trochę masy. Plastry
    spinamy wykałaczkami i obwiązujemy
    szczypiorkiem, aby
    powstały sakiewk
  • 3. Sakiewki układamy na liściach
    sałaty. Cytrynę sparzamy,
    kroimy w plasterki i dekorujemy
    przystawkę

Porady

● Przystawka efektownie wygląda udekorowana gałązkami koperku i cytryną pokrojoną wzdłuż na cząstki. ● Farsz urozmaicimy, dodając prażone pestki słonecznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy