Łososiowe ciasto pasterza

0 (0 ocen)

  • Średni

Oryginalne ciasto pasterza robi się z jagnięciny, ja postanowiłam pokombinować i zamieniłam mięso na rybę do tego sos musztardowy i wyszło bajecznie pyszne danie.

  • Średni

Składniki:

  • - łososia: 500 gramów
    - ziemniaków: 500 gramów
    - bulionu: 200 mililitrów
    - mleka: 200 mililitrów
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - musztarda: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - koperek: 1 łyżka
    - pietruszka: 1 łyżka
    - cytryna: 0.5 sztuki

Łososiowe ciasto pasterza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować tak jak zawsze, odcedzić wodę, dodać łyżkę masła, 50 ml mleka i zrobić puree.

    Łososia pokroić w grubą kostkę, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny.

    Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę cały czas mieszając wlać bulion i mleko. Do beszamelu dodać musztardę, cukier, pietruszkę, koperek doprawić solą i pieprzem.

    Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć rybę, polać sosem i przykryć puree. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200*C.

    http://olainthekitchen.blogspot.com/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy