Łososiowe batony w sezamie

0 (0 ocen)

  • 5 min

Obtoczone w kolorowym sezamie małe kawałki łososia, przekąska idealnie komponuje się z imbirowo-cytrynowym sosem Vinaigrette

  • 5 min

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren białego sezamu
    3 łyżki czarnego sezamu
    4 małe filety z łososia po ok 125g każdy
    1 łyżeczka pasty wasabi
    2 łyżki oliwy z oliwek

Łososiowe batony w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać ze sobą biały i czarny sezam. Rozsypać równomiernie na talerzu.
  • 2. Łososia pokroić na małe prostokąty, każdy kawałek posmarować odrobiną pasty wasabi i skropić sokiem z cytryny.
    Każdy kawałek obtoczyć równomiernie w sezamie.
  • 3. Na patelni teflonowej z odrobina oliwy smażyć kawałki łososia na średnim ogniu. Po minucie odwrócić na kolejny bok i tak 3 razy.
    Gotowe batony wyłożyć na talerzu, podawać z sosem vinaigrette i plasterkiem cytryny.

Porady

Imbirowo-cytrynowy sos Vinaigrette jako dodatek: sok z 1 cytryny łyżeczka zmielonego imbiru 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin świeżo zmielona sól i pieprz do smaku wszystkie składniki wymieszać i gotowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy