Idealna potrawa dla osób dbających o piękna i zdrową sylwetkę.
15 min
Składniki:
2 białe części pora
400g mrożonego łososia
2ząbki czosnku
500g liści szpinaku
1łyżka oliwy z oliwek
1łyżka świeżego utartego imbiru
Sok z połowy cytryny
sól morska, pieprz, zioła wg gustu
Łosoś zapiekany ze szpinakiem i porami (4porcje) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw gotujemy pora w wodzie, ewentualnie na parze przez ok 5 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200stopni.Szpinak układamy w blaszce do pieczenia i posypujemy porem. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, czosnek(uprzednio obrany i drobno posiekany) z imbirem. Otrzymaną marynatą posmarować łososia., dodajemy soli , pieprzu. Następnie układamy rybę na blasze, skrapiamy sokiem z cytryny, plus zioła, blachę pokrywamy folią aluminiową, całość wstawiamy do piekarnika na ok 10minut.
Smacznego!
Porady
Rybę możemy udekorować świeżymi liśćmi kolendry, bazylii itp.
Komentarze