Łosoś zapiekany ze szpinakiem i porami (4porcje)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealna potrawa dla osób dbających o piękna i zdrową sylwetkę.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 białe części pora
    400g mrożonego łososia
    2ząbki czosnku
    500g liści szpinaku
    1łyżka oliwy z oliwek
    1łyżka świeżego utartego imbiru
    Sok z połowy cytryny
    sól morska, pieprz, zioła wg gustu

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i porami (4porcje) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy, udekorowany łosoś do pieczenia 1. Najpierw gotujemy pora w wodzie, ewentualnie na parze przez ok 5 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200stopni.Szpinak układamy w blaszce do pieczenia i posypujemy porem. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, czosnek(uprzednio obrany i drobno posiekany) z imbirem. Otrzymaną marynatą posmarować łososia., dodajemy soli , pieprzu. Następnie układamy rybę na blasze, skrapiamy sokiem z cytryny, plus zioła, blachę pokrywamy folią aluminiową, całość wstawiamy do piekarnika na ok 10minut.
    Smacznego!

Porady

Rybę możemy udekorować świeżymi liśćmi kolendry, bazylii itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy