Łosoś z sosem koperkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem mężatką, mam ośmioletniego synka Dawida i półroczną córkę Amelię. Pracuję i codziennie gotuję.

Składniki:

  • ● 70 dag filetu z łososia
    ● jajko
    ● po 2 łyżki mąki kukurydzianej i bułki tartej
    ● sok z cytryny
    ● 3 łyżki oleju
    ● przyprawa do ryb
    ● łyżka masła.

    Sos:
    1 szkl. śmietany 18-proc.
    ● 2 łyżki koperku
    ● 1 szkl. białego wina
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś z sosem koperkowym 1. Z filetu zdejmujemy skórę. Rybę dzielimy na 4 porcje, skrapiamy sokiem, oprószamy przyprawą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Łosoś z sosem koperkowym 2. Porcje ryby obtaczamy w jajku rozkłóconym z 3 łyżkami wody i w panierce z mąki i bułki.
  • Łosoś z sosem koperkowym 3. Smażymy (3 minuty z każdej strony) na oleju z dodatkiem masła. Rybę układamy w formie wyłożonej folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 150 °C.
  • Łosoś z sosem koperkowym 4. Do tłuszczu ze smażenia wlewamy wino, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i gotujemy, mieszając, aż połowa sosu odparuje. Wsypujemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Rybę układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i kleksami sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować