Łosoś z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z filetu zdejmujemy skórę. Rybę dzielimy na 4 porcje, skrapiamy sokiem, oprószamy przyprawą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2.Porcje ryby obtaczamy w jajku rozkłóconym z 3 łyżkami wody i w panierce z mąki i bułki.
3.Smażymy (3 minuty z każdej strony) na oleju z dodatkiem masła. Rybę układamy w formie wyłożonej folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 150 °C.
4.Do tłuszczu ze smażenia wlewamy wino, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i gotujemy, mieszając, aż połowa sosu odparuje. Wsypujemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rybę układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i kleksami sosu.
Komentarze