Łosoś z soczewicą i kandyzowaną żurawiną

0 (0 ocen)

  • 10 min

Genialne połączenie delikatnego łososia ze słodko-kwaśną żurawiną i sycącą soczewicą. Tak przygotowana ryba może z powodzeniem służyć jako potrawa świąteczna.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 filety z łososia bez skóry po około 150 g każdy
    100 g zielonej soczewicy
    2 pory bez liści
    100 g świeżej (ewentualnie mrożonej) żurawiny
    250 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki brązowego cukru
    sok z cytryny
    sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
    1/2 pęczka koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z soczewicą i kandyzowaną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalej wrzątkiem zieloną soczewicę, dodaj warzywną kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 5-7 minut, włóż pora bez liści i gotuj aż soczewica zmięknie (około 10 minut). Odcedź soczewicę, zachowując ewentualnie 250 ml buluonu. Osącz i pokrój pora w plastry.
  • 2. Przygotuj dwa duże kawałki folii aluminiowej. Umyj i osusz filety z łososia, skrop łyżką soku z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przełóż filety na folię, na wierzch połóż pokrojonego w wąskie kawałki pora i zawiń folię tak, aby ryba nie była za bardzo ściśnięta. Gotuj łososia na parze około 15 minut, po czym otwórz folię i gotuj jeszcze 5-10 minut.
  • 3. Wrzuć na patelnię 100 g żurawiny i 2 łyżki brązowego cukru, a gdy zacznie się karmelizować, zalej 250 ml wywaru zachowanego z ugotowanej soczewicy lub bulionu warzywnego. Duś aż zostanie połowa sosu.
  • 4. Dodaj soczewicę i pora, całość zagotuj i przełóż rybę na patelnię. Zagrzej i rozdziel danie między 2 talerze. Posyp 1/2 pęczka posiekanego koperku. Podawaj jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu.

Porady

Zamiast gotować łososia na parze można przygotować go w piekarniku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy rybę około 20-25 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Soczewica Żurawina Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować