Łosoś z sałatką z oliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Oboje z mężem uwielbiamy warzywa i ryby. To danie jest idealne na wystawną kolację. Jest pyszne, szybkie, proste i efektowne.

Składniki:

  • ● 4 dzwonka łososia (ok. 1/2 kg)
    ● cytryna
    ● ok. 1/4 szkl. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    ● przyprawa do ryb
    ● przyprawa do drobiu

    Sałatka:
    sałata lodowa
    ● 15 zielonych oliwek
    ● po 1 żółtej i czerwonej papryce
    ● 20 czerwonych pomidorków cherry
    ● świeże listki bazylii (niekoniecznie)
    ● oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    ● ocet balsamiczny

Łosoś z sałatką z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia przyprawiamy mieszanką przypraw (w proporcji 1:1). Plasterki cytryny obtaczamy w takiej samej mieszance.
  • 2. Plasterki cytryny obsmażamy na gorącej oliwie, wyjmujemy. Dzwonka łososia obsmażamy ok. 3 minut z każdej strony, skrapiając sokiem z cytryny. Podajemy z plasterkami cytryny.
  • 3. Oczyszczone warzywa kroimy na kawałki. Dodajemy oliwki i bazylię. Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy