Łosoś wędzony w warunkach domowych

4.5 (148 ocen)

Łosoś wędzony w ten sposób ma bardzo delikatne i aromatyczne mięso. Polecam podać go z miksem sałat. Pyszne i zdrowe danie obiadowe. Inspiracją był przepis Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 300g filet z łososia

    sól himalajska
    pieprz świeżo zmielony
    garść zielonej herbaty liściastej
    liść laurowy
    3 ziarenka ziela ang.

    metalowa puszka np. po czekoladkach
    folia aluminiowa

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Łosoś wędzony w warunkach domowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wędzenie łososia w puszce metalowej 1. Filet umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. odstawić w chłodne miejsce na ok godzinę. Na dno puszki rozsypać herbatę, liść laurowy i ziele angielskie. Kawałek folii (wymiary o 1-2 cm większe od dna puszki) nakłuć widelcem w kilku miejscach. Położyć na rozsypanych ziołach. Na folii ułożyć łososia.
  • Wędzenie łososia w puszce metalowej 2. Puszkę zamknąć pokrywką i postawić na małym ogniu na kuchence. Mojej rybce wystarczyło 20 minut wędzenia. Podawać na ciepło lub zimno. Ja podałam łososia z miksem sałat z żółtą papryką, polane oliwa z oliwek z ziołami.

Porady

Tak przygotowana ryba może być doskonałym dodatkiem do obiadu lub na zimno jako dodatek do sałatek lub innych przystawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Łosoś wędzony Ryby Herbata Herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować