Łosoś w sosie teriyaki ze smażonym makaronem z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty (sos sojowy, wino ryżowe, ocet ryżowy, sok i skórkę z mandarynki, cukier, imbir i czosnek) umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu aż zacznie gęstnieć (ok. 5 - 10 minut), a następnie ostudzić i polać marynatą kawałki łososia. Odstawić na godzinę do lodówki do zamarynowania.
Zamarynowane kawałki łososia umieścić w naczyniu do zapiekania wyłożonym pergaminem, przykryć folią aluminiową i piec ok. pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
Tak przyrządzonego łososia proponuję podać z makaronem ryżowym smażonym z dodatkiem warzyw.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć. Grzyby shitake zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, a następnie odsączyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w paski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski. Zei strączków groszku odciąć końców i pokroić strączki ukośnie na 3 kawałki. W woku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć na mocnym ogniu minutę, mieszając, a następnie dodać groszek, grzyby, marchewkę, sosy i przyprawy, smażyć ok. 3 minut, dodać paprykę, smażyć kolejną minutę, cały czas mieszając. Następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać, smażyć minutę. Po przyrządzeniu posypać posiekaną natką kolendry. Od razu podawać jako dodatek do upieczonego łososia.
Komentarze