Łosoś w sosie teriyaki ze smażonym makaronem z warzywami

4.5 (168 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczony łosoś w sosie teriyaki z makaronem ryżowym z warzywami

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ŁOSOś TERIYAKI:
    - łosoś: 400 gramów
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - wino ryżowe: 1 łyżka
    - ocet ryżowy: 1 łyżka
    - cukier trzcinowy: 3 łyżki
    - mandarynka: 1 sztuka
    - imbir świeży posiekany: 0.5 łyżeczki
    - czosnek posiekany: 1 ząbek
    MAKARON Z WARZYWAMI:
    - makaron ryżowy nitki: 150 gramów
    - grzyby shitake suszone: 6 sztuk
    - groszek cukrowy: 100 gramów
    - Papryka czerwona świeża: 1 sztuka
    - marchewka mała: 1 sztuka
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - olej rośliny: 2 łyżki
    - sos rybny: 1 łyżka
    - sos ostrygowy: 1 łyżka
    - chili w proszku: 0.25 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony: 0.25 łyżeczki
    - kolendra świeża posiekana: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w sosie teriyaki ze smażonym makaronem z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty (sos sojowy, wino ryżowe, ocet ryżowy, sok i skórkę z mandarynki, cukier, imbir i czosnek) umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu aż zacznie gęstnieć (ok. 5 - 10 minut), a następnie ostudzić i polać marynatą kawałki łososia. Odstawić na godzinę do lodówki do zamarynowania.

    Zamarynowane kawałki łososia umieścić w naczyniu do zapiekania wyłożonym pergaminem, przykryć folią aluminiową i piec ok. pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku.

    Tak przyrządzonego łososia proponuję podać z makaronem ryżowym smażonym z dodatkiem warzyw.

    Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć. Grzyby shitake zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, a następnie odsączyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w paski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski. Zei strączków groszku odciąć końców i pokroić strączki ukośnie na 3 kawałki. W woku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć na mocnym ogniu minutę, mieszając, a następnie dodać groszek, grzyby, marchewkę, sosy i przyprawy, smażyć ok. 3 minut, dodać paprykę, smażyć kolejną minutę, cały czas mieszając. Następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać, smażyć minutę. Po przyrządzeniu posypać posiekaną natką kolendry. Od razu podawać jako dodatek do upieczonego łososia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Makaron ryżowy Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować