Łosoś w sosie szwedzkim

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Głównym bohaterem dania jest łosoś smażony a potem zapiekany z sezamem który bardzo ładnie wygląda, wyrazistość całego dania podkreśla sos szwedzki na bazie żółtek i białego wytrawnego wina.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś filet: 60 gramów
    - olej z oliwek: 300 mililitrów
    - sezam ziarno: 2 łyżeczki
    - jaja świeże: 2 sztuki
    - smietana kremowa 30%: 4 dekagramy
    - wino wytrawne białe: 100 mililitrów
    - ogórek konserwowy: 1 sztuka
    - kapary: 1 łyżeczka
    - estragon świeży-gałązki: 1 pęczek
    - pietruszka świeża: 1 pęczek
    - szczypior z dymki: 1 pęczek
    - musztarda ( ulubiona, do wyboru): 1 łyżeczka
    - cytryna a raczej sok: 50 mililitrów
    - sol d i pieprz do smaku: 1 opakowanie
    - cukier do smaku około: 1 łyżeczka
    - ocet winny do smaku: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w sosie szwedzkim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyć, osuszyć i podzielić na 4 kawałki. Posypać solą i pieprzem., na rozgrzanej patelni podsmażyć łososia do złotego koloru z każdej strony, przełożyć go na blaszkę wyłożoną pergaminem, posypać sezamem i piec około 12 minut w temp 190 stopni. Zrobić sos. Żółtka przełożyć do miski lekko posolić, powoli wlewać olej roślinny i ubijać. gotowy krem wymieszać z kremówką i winem, ogórek i kapary pokroić i dodać do sosu , następnie wrzucić posiekane zioła i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą pieprzem,musztardą,cukrem,sokiem z cytryny i octem. Łososia rozłożyć na talerzach polać sosem i udekorować świeżymi ziołami. Serwować z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować