Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym

4.49 (163 ocen)

Uwielbiam łososia a z tym sosem to niebo w gębie.

Składniki:

  • 40 dag filetu z łososia
    sok z 1/4 cytryny
    1 pęczek koperku
    200 ml śmietany 30%
    1/3 szklanki białego wina wytrawnego
    1 łyżeczka masła
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Łosoś w sosie śmietanowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie łososia 1. Filet umyć, osuszyć, pokroić w paski. Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić oraz posypać świeżo zmielony pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 30 min.
  • Łosoś w trakcie duszenia 2. Na patelni roztopić masło i lekko podsmażyć łososia. Wlać wino i chwilę odparować. Wlać śmietanę i dusić aż łosoś będzie upieczony a śmietana się zredukuje. Koperek umyć osuszyć, posiekać. Wsypać koperek, doprawić do smaku, wymieszać.
  • gotowy łosoś 3. Smacznego!

Porady

Łososia długo nie dusimy aby jego mięso nie stało się suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Łosoś Śmietana Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować