Łosoś w sosie miodowo-jogurtowym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ten sposób przygotowania łososia jest na tyle szybki, że można zająć się dopieszczaniem smakowitego sosu na bazie jogurtu z dodatkiem migdałów.

  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś filety: 2 sztuki
    - pieprz cytrynowy: 1 łyżeczka
    - sól: 2 szczypty
    - jogurt naturalny: 200 mililitrów
    - miód płynny: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - migdały w płatkach: 2 łyżeczki

Łosoś w sosie miodowo-jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś w jogurcie i migdałach 1. Filety z łososia posypujemy pieprzem cytrynowym i solą, układamy każdego z osobna na folii aluminiowej, szczelnie zawijamy w koperty. Na patelnię wlewamy wodę na około 0,5cm wody, doprowadzamy do wrzenia, kładziemy na nią zawinięte w folię filety z łososia i pod przykryciem trzymamy około 10 minut. W tym czasie w miseczce łączymy ze sobą jogurt, sok z cytryny i miód. Po wyjęciu łososia z folii, polewamy go sosem wierzch posypujemy płatkami migdałów. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy