Łosoś w sosie maślano-cytrynowym z białym winem

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Smażona ryba w pysznym maślanym sosie.

  • 30 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    2 kawałki łososia (filet),
    1/3 szklanki białego wina,
    2 łyżki soku z cytryny,
    3 łyżki zimnego masła (masło musi być zimne!),
    2 małe ząbki czosnku,
    łyżka posiekanego szczypiorku lub szalotki,
    2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub/i koperku,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś w sosie maślano-cytrynowym z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (kilka minut z każdej strony), odstawić. Na patelnię wlać wino i sok z cytryny, dodać czosnek i szczypiorek lub szalotkę. Poczekać, aż wino się zredukuje (1-2 minuty) i po jednej łyżce dodawać masło, cały czas mieszając. Na koniec dodać posiekane zioła i ewentualnie doprawić. Rybę polać sosem, podawać z warzywami, ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować