Łosoś w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z czytelnikami PPK pragnę podzielić się przepisem, który lubią moi bliscy.

Składniki:

  • ● łosoś (dzwonko na osobę)
    Sos:
    ● sok z 1 cytryny
    ● skórka starta z 1/4 cytryny
    ● cebula
    ● 100 ml oliwy
    ● przyprawa uniwersalna
    ● szczypta szafranu lub łyżeczka kurkumy

Łosoś w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś w sosie cytrynowym 1. Rybę oczyszczamy, kroimy
    w dzwonka i wkładamy do wysmarowanego
    tłuszczem naczynia
    żaroodpornego.
  • 2. Przygotowujemy sos: wszystkie
    składniki sosu mieszamy
    i polewamy rybę. Wstawiamy do
    lodówki na godzinę.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do
    temperatury 190 °C, wstawiamy
    łososia i pieczemy 20 minut.

Porady

Rybę możemy podać z ryżem oraz sałatą lodową i kukurydzą skropionymi sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy