Łosoś w czarnym sezamie, z marchewką przyprawioną imbirem i cynamonem, cukinią i ryżem kokosowo - imbirowym z założenia miał być dietetycznym daniem.
40 min
Składniki:
Składniki:
3 kawałki łososia, każdy podzielony na trzy mniejsze części
szklanka ryżu
pół szklanki mrożonego groszku Hortex
dwie duże marchewki
2 małe cukinie
pół puszki mleka kokosowego
czarny sezam do posypania ryby
imbir utarty - 2 łyżeczki
łyżeczka masła
cynamon, sól, pieprz, kolendra lub zielona pietruszka drobno pokrojona
sos słodko kwaśny - niekoniecznie
3 plastry cytryny
papier do smażenia i pieczenia Saga lub parowar lub patelnia
Łosoś w czarnym sezamie, z ... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ryż gotujemy w osolonej wodzie, z mlekiem kokosowym, imbirem
2.w parowarze przygotowujemy pokrojoną w słupki cukinię i zamrożony zielony groszek
3.do ugotowanego i odcedzonego z nadmiaru mleczka ryżu, dodajemy zielony groszek i świeże zioła
4.łososia obsypujemy sezamem i możemy zgrillować na papierze Saga położonym na patelni lub ugotować w parowarze (w wersji nie dietetycznej smażymy na patelni na oleju lub oliwie)
5.nożykiem do warzyw wycinamy z marchwi długie, cienkie i szerokie paseczki
6.na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy świeży imbir i chwilę razem smażymy, aby wydobyć z imbiru jak najwięcej smaku i aromatu. Dodajemy cieniutkie paseczki marchewki, doprawiamy cynamonem, sola i pieprzem, dusimy chwilę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie
7.komponujemy danie na talerzu, możemy podać z sosem słodko-kwaśnym
Komentarze