ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ.

4.5 (202 ocen)

łapie za serce swoim smakiem,oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu".Miękki, papkowaty szpinak, kawałki rozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososia nikt nie odmówi!

Składniki:

  • na 8 sakiewek

    250 g świeżego łososia (część środkowa)
    400 g szpinaku (może być mrożony)
    200 g sera feta
    2 ząbki czosnku
    2 opakowania ciasta francuskiego
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków.
    Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy.
    Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję
    zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną
    fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje.
    Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się.
  • 2. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam
    kawałek ryby i zawijam, zlepiając dokładnie z każdej strony.
    Postępuję tak ze wszystkimi pasami ciasta.
  • 3. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
    Na dużej blasze wykładam papier do pieczenia, układam sakiewki
    w odstępach od siebie (ciasto urośnie). Jajo rozbełtuję i wszystkie
    porcje smaruję nim z wierzchu. Wkładam do piekarnika.
  • 4. Piekę prze 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie pięknie zrumieniony.
    Podaję z pomidorami lub dobrą surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Feta Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować