Łosoś w cieście francuskim

4.5 (190 ocen)

  • 25 min

To danie jest dziecinnie proste w przygotowaniu, a efekt jest naprawdę spektakularny - mięciutki łosoś w chrupiącym, gorącym cieście francuskim.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje (8 kawałków):
    opakowanie ciasta francuskiego
    płat łososia (ok. 300g)
    przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ryba

Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawiamy... 1. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układamy kawałek łososia (już bez skóry) i doprawiamy do smaku (ja tylko solą i pieprzem, ale można dodać też np. bazylię, koperek albo skropić cytryną). Łososia układamy w taki sposób, aby go przykryć tym samym kawałkiem ciasta (dodatkowo możemy przycisnąć brzegi widelcem, dzięki czemu ciasto nie będzie się rozklejać). Pieczemy w temp. 220 stopni, do momentu aż ciasto się zarumieni (ok.15 minut).
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.54 (278 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować