Łosoś w cieście francuskim! :) Jest to jedno z moich ulubionych dań – łosoś otulony szpinakiem i serem mozzarella… Uczta dla podniebienia! Wystarczy 30 minut, aby stworzyć to pyszne i bardzo łatwe danie.
30 min
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 g łososia
500 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
10 dag sera mozzarella
mała garść sezamu
roztrzepane jajko
sól, pieprz
Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Na patelnię dodajemy rozmrożony szpinak, 1 łyżkę fithii z olejem słonecznikowym, szczyptę pieprzu i soli. Chwilkę smażymy, aby odparował sok ze szpinaku. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części, na środek każdej nakładamy łososia otulonego w podsmażony szpinak, wierzch dekorujemy startą mozzarellą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, boki ciasta lekko nadcinamy, zawijamy na przemian, łączeniem na środku łososia.
Krok 2
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Piec ok. 22 minut w temp. 190 stopni (aż wierzch się ładnie przyrumieni).
Komentarze