Łosoś w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łosoś w cieście francuskim! :) Jest to jedno z moich ulubionych dań – łosoś otulony szpinakiem i serem mozzarella… Uczta dla podniebienia! Wystarczy 30 minut, aby stworzyć to pyszne i bardzo łatwe danie.

  • 30 min

Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    400 g łososia
    500 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
    10 dag sera mozzarella
    mała garść sezamu
    roztrzepane jajko
    sól, pieprz

Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosos 1. Krok 1
    Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Na patelnię dodajemy rozmrożony szpinak, 1 łyżkę fithii z olejem słonecznikowym, szczyptę pieprzu i soli. Chwilkę smażymy, aby odparował sok ze szpinaku. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części, na środek każdej nakładamy łososia otulonego w podsmażony szpinak, wierzch dekorujemy startą mozzarellą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, boki ciasta lekko nadcinamy, zawijamy na przemian, łączeniem na środku łososia.
    Krok 2
    Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Piec ok. 22 minut w temp. 190 stopni (aż wierzch się ładnie przyrumieni).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy