Łosoś w cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

....

  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto francuskie
    2 filety z łososia
    2 łyżki soku z cytryny
    Sól i pieprz
    6 łyżek posiekanych mieszanych ziół
    100 g mielonych migdałów
    3 jajka
    1/2 kg brokułów
    3 gałązki bazylii
    1 czerwona cebula
    1/2 łyżeczki szafranu
    250 ml śmietany
    40 g masła
    1 łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozłożyć i wykroić kwadraty 40x40 cm ,na każdy położyć filet rybny. Zioła wymieszać z migdałami ,2 jajami , solą i pieprzem. Filety posmarować przygotowaną pastą ,zawinąć w ciasto. Pozostałe jajko rozdzielić. Białkiem posmarować brzegi ciasta i mocno docisnąć. Paczuszki posmarować rozkłóconym żółtkiem ,położyć na blasze przykrytej pergaminem. Piec w piekarniku ok.. 25 min.
    Brokuły oczyścić ,umyć ,podzielić na różyczki. Blanszować w osolonej wodzie ok. 5 min ,odcedzić ,przelać zimną wodą i osączyć. Bazylię opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
    Szafran rozpuścić w 1 łyżeczce gorącej wody. Śmietanę podgrzać w rondelku. Dodać cebulę ,bazylię i szafran ,doprawić solą i pieprzem. Sos zagotować na średnim ogniu ,przecedzić przez sitko i odstawić w ciepłe miejsce.
    Na patelni na maśle zrumienić sezam. Dodać brokuły ,wymieszać ,podgrzać ,doprawić solą i pieprzem. Rybę w cieście pokroić ,podawać z brokułami i sosem szafranowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować