Łosoś teriyaki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Teriyaki to japońska marynata do mięs i warzyw na bazie sosu sojowego, która nadaje im wyjątkowego smaku.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 filety łososia (po 125g)
    ¼ szklanki sosu teriyaki
    2 łyżeczki płynnego miodu
    1 ½ łyżki soku z limonki
    1 mały ząbek czosnku drobno posiekany
    ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
    ½ łyżeczki startego imbiru
    sezam do posypania

Łosoś teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej miseczce umieszczam wszystkie składniki marynaty : sos teriyaki, miód, sok z limonki, starty imbir oraz drobno posiekany czosnek i chili, mieszam. Łososia wkładam do foliowej torebki z zatrzaskiem, zalewam go marynatą, zamykam torebkę i odkładam do lodówki na minimum 3 godziny. Po zamarynowaniu wyciągam łososia z torebki, układam na kawałku foli aluminiowej (wierzchem do dołu), polewam 2-3 łyżkami marynaty i zawijam w papilot. Tak przygotowaną rybę piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z papilotów posypuje sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy