Teriyaki to japońska marynata do mięs i warzyw na bazie sosu sojowego, która nadaje im wyjątkowego smaku.
3 godz. 20 min
Składniki:
2 filety łososia (po 125g)
¼ szklanki sosu teriyaki
2 łyżeczki płynnego miodu
1 ½ łyżki soku z limonki
1 mały ząbek czosnku drobno posiekany
½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
½ łyżeczki startego imbiru
sezam do posypania
Łosoś teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małej miseczce umieszczam wszystkie składniki marynaty : sos teriyaki, miód, sok z limonki, starty imbir oraz drobno posiekany czosnek i chili, mieszam. Łososia wkładam do foliowej torebki z zatrzaskiem, zalewam go marynatą, zamykam torebkę i odkładam do lodówki na minimum 3 godziny. Po zamarynowaniu wyciągam łososia z torebki, układam na kawałku foli aluminiowej (wierzchem do dołu), polewam 2-3 łyżkami marynaty i zawijam w papilot. Tak przygotowaną rybę piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z papilotów posypuje sezamem.
Komentarze