Łosoś pieczony

4.5 (170 ocen)

Najprostszy sposób na pieczonego łososia

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia
    sok z połowy cytryny do skropienia
    sól, pieprz biały mielony, trochę posiekanego koperku
    ok.1 łyżki masła do obłożenia
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gx9u9h 1. Z umytego i oskrobanego z łusek fileta wyciągamy ości ( bardzo łatwo wychodzą), solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
    Po tym czasie posypujemy koperkiem i na wierzchu układamy malutkie kawałeczki masła
    Wkładamy do woreczka do pieczenia, wlewamy do niego 1/3 szklanki wody i zamykamy. Woreczek należy z wierzchu ponakłuwać igłą w kilku miejscach, aby nie pękł w trakcie pieczenia.
    Wstawiamy do gorącego piekarnika (ok.180 stopni ) i pieczemy 20-30 minut w zależności od grubości fileta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować