Łosoś na ziemniakach ze szpinakiem

5 (154 ocen)

Bardzo proste w przygotowaniu danie a smakuje wyśmienicie.Polecam :-)

Składniki:

  • NA DWIE PORCJE:
    280g łosoś świeży
    75g szpinak (świeże listki)
    2 ząbki czosnku
    4-5 sztuk ziemniaki (średnie)
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki natki pietruszki drobno posiekanej
    kilka-kilkanaście wiórek masła (schłodzonego)
    1 łyżka oleju + 1 łyżeczka masła
    sól morska,pieprz swieżo mielony wg.uznania
    PONADTO:
    naczynie żaroodporne,olej do wysmarowania naczynia,folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś na ziemniakach ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowujemy łososia 1. Łososia myjemy,osuszamy , ściągamy z niego skórę i dzielimy na pół.Przekładamy rybę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Kropimy ją cytryną,solimy,pieprzymy i posypujemy natką oraz wiórkami masła.Przykrywamy folią aluminiową.
  • smazymy/dusimy szpinak 2. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i umyty,osuszony i pokrojony w paseczki szpinak.Całość smażymy do zwiędnięcia szpinaku-odstawiamy.
  • do ziemniaków dodajemy szpinak 3. Obrane,umyte ziemniaki gotujemy z odrobiną soli do miękkości.Odcedzamy i dodajemy do nich wcześniej przygotowany szpinak.Całość traktujemy tłuczkiem do ziemniaków.
  • 4. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C wkładamy rybę i pieczemy około 25 minut,pod koniec ściągamy folię i chwilkę ją jeszcze zapiekamy i gotowe.
  • Smacznego :-) 5. Na talerz wykładamy ziemniaki,na wierzch układamy łososia i podajemy od razu po przygotowaniu np. z pomidorkami koktajlowymi.....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować