Łosoś na roszponce w koperkowym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łosoś na zielonej roszponce, otoczony koperkiem prezentuję się bardzo efektownie.

  • 30 min

Składniki:



  • Filet z łososia 500g,
    1 pęczek koperku,
    1/2 cebuli,
    sól,
    cukier,
    roszponka 100g,
    SOS
    śmietana 18% 120ml,
    cukier trzcinowy 2 łyżeczki,
    musztarda Dijon 3 łyżeczki,
    ocet winny 3 łyżeczki,

Łosoś na roszponce w koperkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś na roszponce w koperkowym sosie 1. Łososia oczyszczamy. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli i cukru, wkładamy pokrojoną i obraną cebulę, kilka gałązek koperku i łososia. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po ugotowaniu filet odwracamy na druga stronę i zostawiamy jeszcze kilka minut w ciepłej wodzie. Następnie łososia wyjmujemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy umytą i osuszoną roszponkę. Kolejno wykładamy kawałki łososia. Można udekorować jeszcze pozostałym koperkiem. Z podanych składników przygotowujemy sos. Do sosu dodajemy 2 łyżki posiekanego drobno koperku. Łososia podajemy polanego sosem lub sos stawiamy obok. Życzę smacznego :)
  • Łosoś na roszponce w koperkowym sosie 2. Życzę smacznego :)
  • Łosoś na roszponce w koperkowym sosie 3. Życzę smacznego :)
  • Łosoś na roszponce w koperkowym sosie 4. Życzę smacznego :)
  • Łosoś na roszponce w koperkowym sosie 5. Życzę smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy