Łosoś na purée

0 (0 ocen)

Smakuje wyśmienicie,tym razem mówię poważnie ;D

Składniki:

  • Składniki podstawowe

    250g świeżego łososia norweskiego
    3 pietruszki (korzeń małe)
    1/4 selera w korzeniu
    3 marchewki (małe)
    2 czubate łyżki pora drobno posiekanego

    Składnik dodatkowy

    5 małych ziemniaków

    Składniki robocze

    Sok z połowy cytryny,sól morska,pieprz świeżo mielony,masło 2 łyżki + odrobina do wysmarowania blaszki

    Do dekoracji

    cytryna,rzodkiewka,słupki pora
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś na purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy warzywa 1. Warzywa obieramy - myjemy, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości (z jedną płaska łyżeczką soli)
  • 2. Z łososia za pomocą ostrego noża usuwamy skórę.Płuczemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dwie części.
  • gotowe porcje do pieczenia 3. Przygotowane porcje ryby układamy na blaszce wysmarowanej masłem. Polewamy sokiem z cytryny,solimy,pieprzymy i posypujemy posiekanym porem.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy (grzanie góra) w 180*C 20 minut .
  • 4. Gdy łosoś jest w piekarniku wtedy odcedzamy ugotowane warzywa.Dodajemy 2 łyżki masła i tłuczemy całość na gładką masę a'la purée.
  • 5. Na talerzu kładziemy obręcz i wkładamy do niej purée,lekko uciskając łyżką. Z piekarnika wyjmujemy rybę i układamy na całości dekorując rzodkiewką,porem oraz cytrynką.
    Podajemy z ulubiona surówką - Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować