Łosoś na purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy - myjemy, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości (z jedną płaska łyżeczką soli)
2.Z łososia za pomocą ostrego noża usuwamy skórę.Płuczemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dwie części.
3.Przygotowane porcje ryby układamy na blaszce wysmarowanej masłem. Polewamy sokiem z cytryny,solimy,pieprzymy i posypujemy posiekanym porem.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy (grzanie góra) w 180*C 20 minut .
4.Gdy łosoś jest w piekarniku wtedy odcedzamy ugotowane warzywa.Dodajemy 2 łyżki masła i tłuczemy całość na gładką masę a'la purée.
5.Na talerzu kładziemy obręcz i wkładamy do niej purée,lekko uciskając łyżką. Z piekarnika wyjmujemy rybę i układamy na całości dekorując rzodkiewką,porem oraz cytrynką.
Podajemy z ulubiona surówką - Smacznego :)
Komentarze