Łosoś na kremowej marchewce z kukurydzą i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

Do ryby przygotowałam rozpływającą się w ustach kremową marchewkę, cytrynowy sos oraz szybką salsę ze szczypiorku i kukurydzy. Gorąco polecam to połączenie :)

Składniki:


  • 2 filety z łososia (po ok. 150 g)
    łyżka soku z cytryny

    kremowa marchewka:

    1 duża marchewka
    łyżka masła
    łyżka cukru
    sól

    cytrynowy sos:

    4 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżka majonezu
    łyżeczka soku z cytryny

    dodatkowo:

    4 łyżki kukurydzy
    pół pęczka cienkiego szczypiorku
    łyżeczka soku z limonki
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Puree Salsa

Łosoś na kremowej marchewce z kukurydzą i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

    Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy marchewkę, solimy i podsmażamy 3 minuty.

    Zalewamy taką ilością wody aby marchewka była zakryta i dusimy po przykryciem aż zmięknie.

    Pod koniec do smaku doprawiamy cukrem.
  • 2. Podczas gdy marchewka się gotuje, natartego sokiem z cytryny łososia gotujemy na parze ok. 5 minut.

    Składniki na sos mieszamy.

    Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z kukurydzą, sokiem z limonki oraz szczyptą pieprzu.
  • 3. Uduszoną marchewkę miksujemy na gładki krem.

    Na dwóch talerzach układamy po połowie kremowej marchewki.

    Na około wylewamy sos cytrynowy.

    Układamy łososia a na nim po 2 łyżki salsy.

    Danie podawałam z pieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Marchewka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować