500 g łososia (filet ze skórą)
250 g kaszy kuskus
vegeta
wrząca woda
2 łyżki maggi w płynie
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka masła
Łosoś miodowo-musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia opłukać, osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Kaszę kuskus przesypać do miski. Na wierzchu posypać delikatnie vegetą. Kaszę zalać wrzątkiem 1 centymetr ponad stan. Przykryć i odstawić do ostygnięcia. Do miseczki przełożyć maggi, sok z cytryny, olej, pieprz, musztardę francuską i miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Tak powstałą mieszaniną natrzeć łososia ze wszystkich stron. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niego łososia skórą do dołu. Na wierzchu ryby ułożyć płatki masła. Piec 25 minut w 180 st C. Łososia podawać z przygotowaną wcześniej kaszą kuskus.
Komentarze