Łosoś miodowo-musztardowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybka w przygotowaniu, smaczna rybka

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g łososia (filet ze skórą)
    250 g kaszy kuskus
    vegeta
    wrząca woda
    2 łyżki maggi w płynie
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki oleju
    2 łyżki musztardy francuskiej
    1 łyżka miodu
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka masła

Łosoś miodowo-musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia opłukać, osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Kaszę kuskus przesypać do miski. Na wierzchu posypać delikatnie vegetą. Kaszę zalać wrzątkiem 1 centymetr ponad stan. Przykryć i odstawić do ostygnięcia. Do miseczki przełożyć maggi, sok z cytryny, olej, pieprz, musztardę francuską i miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Tak powstałą mieszaniną natrzeć łososia ze wszystkich stron. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niego łososia skórą do dołu. Na wierzchu ryby ułożyć płatki masła. Piec 25 minut w 180 st C. Łososia podawać z przygotowaną wcześniej kaszą kuskus.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy