Łosoś grillowany z dipem z rukoli

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam ostry smak rukoli. Wykorzystałam ją do przygotowania świeżego dodatku do wielu potraw – dipu z rukoli. Połączyłam go z łososiem, którego wcześniej ugrillowałam. Pozostało mi przyrządzić prostą, ryżową sałatkę z papryką, pomidorami i oliwkami. Smaczne danie gotowe.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 filety z łososia
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz biały
    sok z cytryny

    1 pęczek rukoli
    1 garść migdałów podprażonych na patelni
    5 łyżek oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

    300 g ugotowanego na sypko ryżu
    garść pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
    1/2 czerwonej papryki
    kilka czarnych oliwek
    kilka rzodkiewek
    sól
    pieprz
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dip Grill

Łosoś grillowany z dipem z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety łososia zamarynuj w oleju, soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
  • 2. Rukolę zmiksuj z midałami, dodaj olej, sól, pieprz i sok z cytryny – spróbuj, dopraw.
  • 3. Ryż połącz z pokrojonymi pomidorami, papryką, oliwkami i rzodkiewkami. Zalej olejem rzepakowym. Dopraw do smaku.
  • 4. Łososia ugrilluj na grillu lub patelni grillowej.
  • 5. Rybę podawaj z sałatką i dipem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować