Łosoś cytrynowo - koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Skrapiamy połową soku z cytryny, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
2.Po wyjęciu z lodówki łososia skrapiamy pozostałym sokiem cytrynowym i przekładamy do formy wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg).
3.Pieczemy 25 minut, wyjmujemy z piekarnika, na każdej porcji kładziemy kawałeczki masła i posypujemy obficie koperkiem. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na 3-4 minuty.
4.Podajemy na liściach sałaty z plasterkiem cytryny i z dodatkiem surówki lub sałatki albo gotowanych warzyw (według uznania).
Komentarze