łopatka zapiekana z serem

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny pomysł na obiad, który praktycznie sam się robi, jest niedrogi i zaspokoi największego mięsożercę :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej
    zalewa:
    1 litr wody
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki pikantnej musztardy
    1 łyżka mąki pszennej
    3 zmiażdżone ząbki czosnku
    1,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    1/3 - 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili
    1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
    3 łyżki śmietany
    3 cebule
    1 łyżka majeranku
    dodatkowo:
    150 gramów pikantnego sera żółtego startego na dużych oczkach
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Bitki

Łopatka zapiekana z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy na plastry, rozbijamy je i podsmażamy na oleju, przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego.
    W chłodnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wszystkie pozostałe składniki zalewy.
    Cebule kroimy w piórka i obkładamy nią mięso. Całość zalewamy uprzednio przygotowaną zalewą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, nie przykrywamy, pieczemy około 70 minut. Na około 15 minut przed końcem pieczenia mięso posypujemy serem żółtym i zapiekamy do jego rozpuszczenia.

Porady

Mięso będzie cudownie smakowało z pieczonymi ziemniakami i kapustą czerwoną na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować